Mutarea contractelor in REVISAL: aspecte legale si operationale
In cazul unui transfer de intreprindere, unitate sau parti ale acestora, preluarea salariatilor este reglementata de Codul muncii si de Legea nr. 67/2006, care asigura protectia drepturilor angajatilor. Acest proces de transfer al salariatilor trebuie reflectat si in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL).
Cum trebuie operat transferul salariatilor in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (REVISAL)?
Modulul „Mutare contracte” din Revisal permite inregistrarea schimbarilor in gestionarea contractelor care fac obiectul mutarii intre un angajator cedent si un angajator cesionar. Operatiunile legate de mutarea contractelor se efectueaza prin accesarea butonului „mutare contracte” din meniul principal al aplicatiei Revisal.
Ce tipuri de schimbari pot determina mutarea contractelor de munca intre angajatori?
Mutare poate fi cauzata de transferul efectiv al locului de munca, in contextul unei schimbari de intreprindere sau mutarii catre o alta entitate, sau doar de o schimbare a registrului de gestionare a contractelor, in cazul centralizarii sau descentralizarii acestuia.
Ce obligatii au cedentul si cesionarul inainte de transferul salariatilor, conform Legii 67/2006?
Conform art. 12 din Legea 67/2006, cedentul si cesionarul trebuie sa informeze salariatii cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului.
Ce informatii trebuie sa fie incluse in notificarea transmisa catre salariati inainte de transfer?
Informatiile furnizate trebuie sa includa:
- Data transferului;
- Motivele transferului;
- Consecintele juridice, economice si sociale ale transferului pentru salariati;
- Masurile preconizate pentru salariati;
- Conditiile de munca si de incadrare in munca.
Ce obligatii suplimentare au cedentul si cesionarul in legatura cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor?
➤ Cedentul si cesionarul au obligatia sa consulte sindicatele sau reprezentantii salariatilor cu privire la impactul transferului.
Ce se intampla cu drepturile si obligatiile cedentului la data transferului?
➤ Drepturile si obligatiile cedentului din contractele de munca existente la data transferului sunt transferate integral catre cesionar.
Ce se intampla cu drepturile si obligatiile salariatilor in urma transferului?
Toate drepturile si obligatiile acestora sunt preluate de noul angajator, inclusiv salariile, durata contractului, vechimea in munca, concediile neefectuate si beneficiile prevazute de contractele individuale sau colective.
Reprezinta transferul de intreprindere o incetare a contractului de munca?
Contractele de munca nu inceteaza. Transferul nu reprezinta o incetare a contractului, ci doar o schimbare a angajatorului. Activitatea salariatilor continua in aceleasi conditii.
Cat timp trebuie cesionarul sa respecte contractul colectiv de munca dupa transfer?
Cesionarul trebuie sa respecte prevederile contractului colectiv de munca in vigoare pentru cel putin un an de la data transferului, dupa care contractul poate fi renegociat cu reprezentantii salariatilor.
Poate transferul unei intreprinderi constitui motiv de concediere a salariatilor?
Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar, conform art. 7 din Legea 67/2006 si art. 173 alin. (3) – Codul muncii.